>

Mar 28, 2011

Arithmetic Math Aptitude Paper For Bank Probationary Officer, Clerk Posts Exam

1. Two goods train each 500 m long, are running in opposite directions on parallel tracks. Their speeds are 45 km/hr and 30 km/hr respectively. Find the time taken by the slower train to pass the driver of the faster one.

A.    12 sec    B.    24 sec     C.    48 sec    D.    60 sec

Answer: Option B



2. A train 108 m long moving at a speed of 50 km/hr crosses a train 112 m long coming from opposite direction in 6 seconds. The speed of the second train is:

A.    48 km/hr    B.    54 km/hr    C.    66 km/hr    D.    82 km/hr

Answer: Option D

3. Two, trains, one from Howrah to Patna and the other from Patna to Howrah, start simultaneously. After they meet, the trains reach their destinations after 9 hours and 16 hours respectively. The ratio of their speeds is:

A.    2 : 3    B.    4 : 3       C.    6 : 7    D.    9 : 16

Answer: Option B

4. A train travelling at 48 kmph completely crosses another train having half its length and travelling in opposite direction at 42 kmph, in 12 seconds. It also passes a railway platform in 45 seconds. The length of the platform is

A.    400 m    B.    450 m    C.    560 m    D.    600 m

Answer: Option A

5. Two stations A and B are 110 km apart on a staright line. One train starts from A at 7 a.m. and travels towards B at 20 kmph. Another train starts from B at 8 a.m. and travels towards A at a speed of 25 kmph. At what time will they meet?

A.    9 a.m.    B.    10 a.m.     C.    10.30 a.m.    D.    11 a.m.

Answer: Option B

6. A and B together can do a piece of work in 30 days. A having worked for 16 days, B finishes the remaining work alone in 44 days. In how many days shall B finish the whole work alone?

A.    30 days    B.    40 days    C.    60 days    D.    70 days

Answer: Option C

7. A and B can do a work in 8 days, B and C can do the same work in 12 days. A, B and C together can finish it in 6 days. A and C together will do it in :

A.    4 days    B.    6 days     C.    8 days    D.    12 days

Answer: Option C

8. A and B can complete a work in 15 days and 10 days respectively. They started doing the work together but after 2 days B had to leave and A alone completed the remaining work. The whole work was completed in :

A.    8 days    B.    10 days    C.    12 days    D.    15 days

Answer: Option C

9. When a plot is sold for Rs. 18,700, the owner loses 15%. At what price must that plot be sold in order to gain 15%?

A.    Rs. 21,000    B.    Rs. 22,500    C.    Rs. 25,300    D.    Rs. 25,800

Answer: Option C

10. A trader mixes 26 kg of rice at Rs. 20 per kg with 30 kg of rice of other variety at Rs. 36 per kg and sells the mixture at Rs. 30 per kg. His profit percent is:

A.    No profit, no loss    B.    5%    C.    8%    D.    10%    E.    None of these

Answer: Option B

11. The percentage profit earned by selling an article for Rs. 1920 is equal to the percentage loss incurred by selling the same article for Rs. 1280. At what price should the article be sold to make 25% profit?

A.    Rs. 2000    B.    Rs. 2200      C.    Rs. 2400    D.    Data inadequate

Answer: Option A

12. The present ages of three persons in proportions 4 : 7 : 9. Eight years ago, the sum of their ages was 56. Find their present ages (in years).

A.    8, 20, 28    B.    16, 28, 36     C.    20, 35, 45    D.    None of these

Answer: Option B

13. Ayesha’s father was 38 years of age when she was born while her mother was 36 years old when her brother four years younger to her was born. What is the difference between the ages of her parents?

A.    2 years    B.    4 years    C.    6 years    D.    8 years

Answer: Option C

14. Sachin is younger than Rahul by 7 years. If their ages are in the respective ratio of 7 : 9, how old is Sachin?

A.    16 years    B.    18 years    C.    28 years    D.    24.5 years     E.    None of these

Answer: Option D

15. The average weight of A, B and C is 45 kg. If the average weight of A and B be 40 kg and that of B and C be 43 kg, then the weight of B is:

A.    17 kg    B.    20 kg    C.    26 kg    D.    31 kg

Answer: Option D

16. A pupil’s marks were wrongly entered as 83 instead of 63. Due to that the average marks for the class got increased by half. The number of pupils in the class is:

A.    10    B.    20    C.    40    D.    73

Answer: Option C

17. The captain of a cricket team of 11 members is 26 years old and the wicket keeper is 3 years older. If the ages of these two are excluded, the average age of the remaining players is one year less than the average age of the whole team. What is the average age of the team?

A.    23 years    B.    24 years    C.    25 years    D.    None of these

Answer: Option A

18. A train can travel 50% faster than a car. Both start from point A at the same time and reach point B 75 kms away from A at the same time. On the way, however, the train lost about 12.5 minutes while stopping at the stations. The speed of the car is:

A.    100 kmph    B.    110 kmph    C.    120 kmph    D.    130 kmph

Answer: Option C

19. Robert is travelling on his cycle and has calculated to reach point A at 2 P.M. if he travels at 10 kmph, he will reach there at 12 noon if he travels at 15 kmph. At what speed must he travel to reach A at 1 P.M.?

A.    8 kmph    B.    11 kmph    C.    12 kmph    D.    14 kmph

Answer: Option C

20. Albert invested an amount of Rs. 8000 in a fixed deposit scheme for 2 years at compound interest rate 5 p.c.p.a. How much amount will Albert get on maturity of the fixed deposit?

A.    Rs. 8600    B.    Rs. 8620     C.    Rs. 8820    D.    None of these

Answer: Option C

21. The compound interest on a certain sum for 2 years at 10% per annum is Rs. 525. The simple interest on the same sum for double the time at half the rate percent per annum is:

A.    Rs. 400    B.    Rs. 500     C.    Rs. 600    D.    Rs. 800

Answer: Option B

22. A sum of Rs. 725 is lent in the beginning of a year at a certain rate of interest. After 8 months, a sum of Rs. 362.50 more is lent but at the rate twice the former. At the end of the year, Rs. 33.50 is earned as interest from both the loans. What was the original rate of interest?

A.    3.6%    B.    4.5%     C.    5%    D.    6%    E.    None of these

Answer: Option E

23. A man took loan from a bank at the rate of 12% p.a. simple interest. After 3 years he had to pay Rs. 5400 interest only for the period. The principal amount borrowed by him was:

A.    Rs. 2000    B.    Rs. 10,000    C.    Rs. 15,000    D.    Rs. 20,000

Answer: Option C

24. A starts business with Rs. 3500 and after 5 months, B joins with A as his partner. After a year, the profit is divided in the ratio 2 : 3. What is B’s contribution in the capital?

A.    Rs. 7500    B.    Rs. 8000    C.    Rs. 8500    D.    Rs. 9000

Answer: Option D

25. Aman started a business investing Rs. 70,000. Rakhi joined him after six months with an amount of Rs.. 1,05,000 and Sagar joined them with Rs. 1.4 lakhs after another six months. The amount of profit earned should be distributed in what ratio among Aman, Rakhi and Sagar respectively, 3 years after Aman started the business?

A.    7 : 6 : 10    B.    12 : 15 : 16      C.    42 : 45 : 56    D.    Cannot be determined

Answer: Option B


Stay Connected- Keep in Touch With Us

Join our group         Join Our Community on Google Plus
   Join Now                        Go to Community
Like or Join our discussion page
Join on Google plus - --- :) ;Google Group--- -Join Author on Google Plus---- ---Facebook Group
Hope You Enjoy This Article..?

Subscribe To Get Free Email Updates!

Follow us!

Category , , , , , , , , ,

1 Give Feedback-Comment:



  1. your blog is excalent. It is very useful for me so keep it up.
    Here we leave a comment for banking coaching/ibps coaching at
    Edu Gaps Chandigarh.


    Bank Coaching in Chandigarh

    ReplyDelete


Write your name And Email id also.
if You dont have gmail id use anonyms option . And write your name and email id

Loading...