Menu
Win a chance to travel - Register Here



Section : Reasoning Ability

Directions (Q. 1 – 5 ) In a certain code the symbol for 0 (zero) is l and that for 1 is H. There are no other symbols for numbers and all numbers greater than 1 are written using these two symbols only, the value of the symbol for 1 doubling itself every-time it shifts one place to the left. Thus”

0 is written l
1 is written H
2 is written H l
3 is written H H
4 is written H l l and so on

01. If HHH is multiplied by HH, the product will be”
(A) H l H l H
(B) H H l l H
(C) H l l H H
(D) l H H H H
(E) H l l l H

(Ans : A)

02. Which of the following will represent 20% of 45 in that code ?
(A) H H H H (B) H H H
(C) H l l H (D) H H l H
(E) H H H l

(Ans : C)

03. Which of the following stands for 7 in that code ?
(A) H H H H H H H
(B) H l H l H l H
(C) H H l
(D) H l l H
(E) H H H

(Ans : E)

04. If H H l is added to H l H H, the sum will be”
(A) H H H H H
(B) H l l l H
(C) H H l l H
(D) H l l H H
(E) H H H l H

(Ans : B)

05. Which of the following numbers is written as H l H l in that code ?
(A) 8080 (B) 202
(C) 42 (D) 10
(E) 9

(Ans : D)

06. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group ?
(A) Jasmine (B) Rose
(C) Dahlia (D) Marigold
(E) Lotus

(Ans : E)

07. ˜Jackal is related to ˜Carnivo-rous in the same way as ˜Goat™ is related to ¦¦¦.
(A) Omnivorous
(B) Carnivorous
(C) Herbivorous
(D) Multivorous
(E) None of these

(Ans : C)

08. If blue is called red, red is called green, green is called black and black is called white, what is the colour of grass ?
(A) Red (B) Black
(C) White (D) Green
(E) None of these

(Ans : B)

09. In a certain code RAID is written as %#H$, ripe is written as %H@©. How is dear written in that code ?

(Ans : D)

10. ˜Radish is related to ˜Root in the same way as ˜Brinjal is related to ¦¦¦.
(A) Fruit (B) Stem
(C) Flower (D) Root
(E) None of these

(Ans : A)

Directions (Q. 11 -15) Each of the questions below consists of a question and two statements numbered I and II are given below it. You have to decide whether the data provided in the statements are sufficient to answer the question. Read both the statements and give the answers”
(A) If the data in Statement I alone are sufficient to ans-wer the question, while the data in Statement II alone are not sufficient to answer the question.
(B) If the data in Statement II alone are sufficient to ans-wer the question, while the data in Statement I alone are not sufficient to answer the question.
(C) If the data either in State-ment I alone or in Statement II alone are sufficient to answer the question.
(D) If the data even in both the Statements I and II are not sufficient to answer the ques-tion.
(E) If the data in both the State-ments I and II together are necessary to answer the question.

11. How many children are there in the group ?
I. Sangita has scored more marks than 12 children in the group.
II. Reena has scored less than Sangita.

(Ans : D)

12. What is the value of 36$4H8 ?
I. P$Q means divide P by Q.
II. AHB means multiply A by B.

(Ans : E)

13. What is Samir’s rank from the top in the class of 30 students ?
I. Sudhir, who is four ranks above Samir, is fifteenth in rank from the bottom.
II. Samir is three ranks below Neeta who is eighteenth from the bottom.

(Ans : C)

Central Bank Of India Clerk Exam Reasoning Ability Paper 1 Question No.14 to 25

14. Who among L, N, F, G and Q was the first to reach the college ?
I. F reached before L and G but not before Q who was not the first to reach.
II. N reached before F and G and L reached after F.

(Ans : A)

15. In the code language what is the code for ˜fat ?
I. In the code language ˜she is fat is written as ˜he ra ca.
II. In the same code language ˜fat boy is written ˜ra ka.

(Ans : E)

Directions”(Q. 16-20) Below in each question are given two state-ments (a) and (b). These statements may be either independent causes or may be effects of independent causes or a common cause. One of these statements may be the effect of the other statement. Read both the state-ments and decide which of the following answer choice correctly depicts the relationship between these two statements. Mark answer”

(A) If statement (a) is the cause and statement (b) is its effect.
(B) If statement (b) is the cause and statement (a) is its effect.
(C) If both the statements (a) and (b) are independent causes.
(D) If both the statements (a) and (b) are effects of inde-pendent causes.
(E) If both the statements (a) and (b) are effects of some common cause.

16. (a) Large number of primary schools in the villages in the district are closed down this year.
(b) Severe draught situation gripped the state resulting into acute shortage of drink-ing water.

(Ans : D)

17. (a) Govt. has imposed a strict ban on use of plastics all over the state.
(b) All the small scale units producing plastic products are on the verge of closure.

(Ans : A)

18. (a) Police had launched a crack-down on all the criminal activities in the locality last month.
(b) There has been a significant decline in the cases of criminal activities in the locality.

(Ans : A)

19. (a) Large number of devotees visited the shrine on Satur-day.
(b) Every Saturday special prayers are offered.

(Ans : B)

20. (a) The Village Panchayats in the state are empowered by the Govt. to settle cases of land disputes in the villages.
(b) There has been significant reduction in the number of criminal cases in the district court.

(Ans : D)

Directions (Q. 21-25) Study the following information carefully and answer the questions given below.
Digits in the numbers are to be codes as follows”
Digit : 3 5 7 2 4 6 1 8 9
Code : F K R L D T G H B

Following conditions are to be applie”
i) If the first digit is even and the last digit is odd, both are to be coded as X.
(ii) If the first digit is odd and the last digit is even, both are to be coded as A.
(iii) If the first digit as well as the last digit is even, both are to be coded as the code for last digit.
(iv) If the first digit as well as the last digit is odd, both are to be coded as the code for the first digit.
Applying above conditions you have to find out the correct code for the letter in each question and indicate your answer accordingly. If none of the codes is correct, (E) i.e. None of these is your answer.

21. 364289
(A) BTDLHB (B) FTDLHB
(C) FTDLHF (D) BTDLHF
(E) None of these

(Ans : C)

22. 521437
(A) KLGDFK (B) RLGDFR
(C) KLGDFR (D) KLDGFK
(E) None of these

(Ans : A)

23. 392648
(A) ALBTDA (B) XBLTDA
(C) XBLTDX (D) ABLTDA
(E) None of these

(Ans : D)

24. 279654
(A) LRBTKD (B) LRBTKL
(C) DRBTKL (D) DRTBKD
(E) None of these

(Ans : E)

25. 725638
(A) ALKTFH (B) ALKTFA

(C) XLKTFX (D) XLKTFH
(E) None of these

(Ans : B)
Do you Like this story..?

Get Free Email Updates Daily!

Follow us!

0 Give Feedback-Comment:

Post a Comment


Write your name And Email id also.
if You dont have gmail id use anonyms option . And write your name and email id

Loading...
 
Top