>

Mar 27, 2011

General Awareness Questions For Bank Clerk , Po , ssc Exam

1. Find the odd-one out?
(A)Desk
(B) Chair
(C)Table
(D) Computer

2. Which royal dynasty did Mahavir belong to?
(A) Lichchhivi
(B) Kapilvastu
(C) Shatruk Kshatriya
(D) Satwahan

3. Which of the following Governor General started postage stamp in India?
(A) Lord Auckland
(B) Lord William Bentinck
(C) Lord Daihousie
(D) Lord Canning
4. Who is known as father of ‘Economics’?
(A) Adam Smith
(B) Prof. Dantewala
(C) Prof. Marshall
(D) Prof. .J. K. Mehta
5. The headquarters of NABARD is situated at ?
(A) New Delhi
(B) Mumbai
(C) Chennai
(D) Jaipur
6. Which of the following states has the longest boarder line?
(A) Andhra Pradesh
(B) Maharashtra
(C) Orissa
(D) Tamilnadu
7. A.T.M. stands for?
(A) Automatic Teller Machine
(B) Automated Teller Machine
(C) Automatic Tally Machine
(D) Automated Tally Mechanism
8. ‘Kaling’ award is given by?
(A) UNICEF
(B) UNESCO
(C) World Bank
(D) World Trade Organisation

9. Which of the following is used as an anesthetic?
(A) Chlorine
(B) Helium
(C) Nitrus Oxide
(D) Carbon dioxide
10. Which of the following is chemically Vitamin ‘C’?
(A) Tartaric Acid
(B) Acetic Acid
(C) Ascorbic Acid
(D) Sulphuric Acid
11. Hemoglobin containing iron is—
(A)Antibody
(B) Nucleic Acid
(C)Protein
(D) Hormone
12. The only Indian Governor General was?
(A) Rajendra Prasad
(B) C. Rajgopalachari
(C) Sardar Vallabh Bhai Patel
(D) Pattabhi Sitaramaiya
13. From when ‘Rashtriya GraminRozgar Yojna’ is being run
throughout the country?
(A) 1—4—2007
(B) 2—10—2007
(C) 1—4—2008
(D) 14—11—2007
14.. ‘Bharat Nirman Karyakram’ was launched keeping in view the following—
(A) During 2008-09 10 million extra jobs
(B) During 2005-09 10 million extra irrigation
(C) During 11th plan 1 lakh km road in villages
(D) During 11th plan IT park in all districts
15. Who among the following won a Gold Medal in Olympic 2008?
(A) Milkha Singh
(B) Abhinav Bindra
(C) Pankaj Adwani
(D) Sania Mirza

16.. Mansarovar lake is located in?
(A)Nepal
(B) India
(C)Tibet
(D) Bhutan
17. Next Commonwealth games will be played in?
(A) New Delhi
(B) Karanchi
(C)Seol
(D) Melbourne
18. Which of the following is a National Capital ?
(A) New York
(B) Washington
(C) Washington DC
(D) California
19. In India Panchayati Raj System was introduced in the year—
(A)1959AD
(B) 1960AD
(C)1956AD
(D) 1952 AD
20. which of the following is not an immediate neighbour of India?
(A) Myanmar
(B) China
(C)Bhutan
(D) Iran
21. How many members can the President of India nominate to Rajya Sabha?
(A) 15
(B) 14
(C) 12
(D) 21
22.Which of the following plan resulted in India’s independence?
(A) Cripps Mission
(B) Wavell Plan
(C) MountbattenPlan
(D) None of these
23. ELISA is—
(A) Fat Precipitation Test
(B) Immunological Test
(C) Osteomalacia Test
(D) None of these
24. The main source of Direct Foreign Investment in India is—
(A)USA
(B) China
(C) South Korea
(D) Mauritius
25. Histology is a study of?
(A)Blood
(B) Tissues
(C)Cells
(D) Protein
26. Plague is a disease caused by?
(A) Cattle flea
(B) Dog flea
(C) Rat flea
(D) None of these
27. The famous Gayatri Mantra’ is found in which of the following Vedas?
(A) Rigveda
(B) Samveda
(C) Yajurveda
(D) Atharvaveda

28. Which is the rate of Heart beats of a child during birth?
(A) 120 times
(B) 140 times
(C) 90 times
(D) 130 times
29. Which of the following is the hottest planet?
(A) Mars
(B) Mercury
(C) Earth
(D) Venus
30. What is the main basis of the dividing the atmospheric layers?
(A) Air pressure
(B) Composition
(C) Temperature
(D) Density
31, The speed at which the monitor accepts data is called ?
(A) Bandwidth
(B) Interlacing
(C) Response time
(0) Scanning
32. From 2009 the two new members of NATO are?
(A) Austria and Greece
(B) Bulgaria and Turkey
(C) Crotia and Albania
(D) Romania and Poland
33. In Beijing Olympics, the winner of gold medal in football (for men)was—
(A) Argentina
(B) Belgium
(C)Brazil
(D) Nigeria
34. In the General Election, 2009 the Lok Sabha seats won by the Congress are?
(A) 204 seats
(8) 206 seats
(C) 203 seats
(D) None of these
35. Which one of the following Slates of India has been recently awarded UN OSCAR by the United Nations Secretary General for the best Human Development report?
(A) Chattisgarh
(B) Gujarat
(C)Kerala
(D) Sikkim

36. Who among the following was chosen ‘Business Leader of the Year’ in ‘The Economic Times Award, 2007’?
(A) K. V. Kamath
(B) Sunil Bharti Mittal
(C) Mukesh Dhirubhai Ambani
(0) Anil Dhirubhai Ambani
37. Which of the following cricketers has experience of hitting 8 sixes in an over in an international cricket match?
(A) Rohit Sharma
(B) M. S. Dhoni
(C) Yuvaraj Singh
(D) Gautam Gambhir

38. Which of the following states has the highest female literacy rate according to 2001 census?
(A) Mizoram
(B) Kerala
(C) Tamilnadu
(D) Meghalaya
39. The capital of the Pallavas was?
(A)Arcot
(B) Kanchi
(C)Malkhed
(D) Banavasi
40. The back surface of mirrors are coated with a thin layer of?
(A) Mercury
(B) Silver
(C) Red oxide
(D) Silver nitrate
41. ‘Gidda’ is a folk dance from which state of India?
(A) Punjab
(B) Haryana
(C) Uttar Pradesh
(D) Uttarakhand
42. India’s first mobile court was inaugurated in—
(A) Maharashtra
(B) Haryana
(C) Uttar Pradesh
(D) Rajasthan
43. The Sun Feast Open, 2007 was won by?
(A) Vania King
(B)Mariya Koryttseva
(C) Sania Mirza
(D)Maria Kirilenko
44. In which state is the Kanger Ghati National Park situated ?
(A) Himachal Pradesh
(B) Bihar
(C) Uttar Pradesh
(D) Chhattisgarh
45. ‘Go back to the Vedas’ was the motto of?
(A) Swami Vivekananda
(B) Raja Rammohan Roy
(C) Swami Dayanand Saraswati
(D) Ramakrishna Paramahamsa
46. Venus Williams won Wimbledon,2008 women’s singles title by defeating?
(A) Ana Ivanovic
(B)Elena Dementieva
(C) Justice Henin
(D)Serena Williams
47. Rajiv Gandhi Institute of Petroleum Technology, as approved by the Union Cabinet, will be set up at?
(A) Amethi
(B) Jais
(C) Jagdishpur
(D) Rae Bareli

48. In Uttar Pradesh, the artificial rubber factory is situated at—
(A)Bareilly
(B) Ghaziabad
(C) Modinagar
(D) Gorakhpur
49. Nathu La was reopened in 2006 for trans border trade between India and—
(A) Bangladesh
(B) China
(C)Bhutan
(D) Nepal
50. The term ‘Plastic Money’ applies to—
(A) Bank draft made of plastic coated paper
(B) Currency notes printed on plastic coated paper
(C) Currency notes impregnated with plastic thread
(D) Credit Cards mainly issued by the banks


 Answers

1:D
2:C
3:C
4:A
5:B
6:A
7:B
8:B
9:C
10:C
11:C
12:B
13:C
14:C
15:B
16:C
17:A
18:C
19:D
20:D
21:C
22:C
23:B
24:D
25:B
26:C
27:A
28:D
29:D
30:C
31:A
32:C
33:A
34:D
35:A
36:C
37:C
38:B
39:B
40:D
41:A
42:D
43:D
44:D
45:C
46:D
47:D
48::C
49::B
50:D
:
Join on Google plus - --- :) ;Google Group--- -Join Author on Google Plus---- ---Facebook Group
Hope You Enjoy This Article..?

Subscribe To Get Free Email Updates!

Follow us!

Category , , ,

0 Give Feedback-Comment:

Post a Comment


Write your name And Email id also.
if You dont have gmail id use anonyms option . And write your name and email id

Loading...