Menu

Numerical Aptitude For SSC Exam- Math sample paper for ibps clerk-ibps po- SBI po and clerk exam

1. The ratio of the areas of the in circle and circumcircle of an equilateral triangle is—

(a) 1:4

(b) 1:9

(c) 1:2

(d) 1:3

Ans. (b)

2. A shopkeeper earns a profit of 12% on selling a book at 10% discount on the printed price. The ratio of the cost price to the printed price of the book is—

(a) 99 : 125

(b) 55 : 69

(c) 50: 61

(d) 45 : 56

Ans. (d)

3. The ratio of the number of boys and girls in a school is 3 : 2. If 20% of the boys and 25% of the girls are scholarship holders, the percentage of the school students who are not scholarship holders, is—

(a) 78

(b) 80

(c) 56

(d) 70

Ans. (a)

4. A does half as much work as B and C does half as much work as A and B together. If C alone can finish the work in 12 days, then together all will finish the work in—

(a) 6 days

(b) 7 days

(c) 4 days

(d) 5 days

Ans. (b)

5. Taps A and B can fill a bucket in 12 minutes and 15 minutes respectively. If both are opened and A is closed after 3 minutes, how much further time would it take for B to fill the bucket?

(a) 8 mm. 5 sec

(b) 8 mm. 25 sec

(c) 7 mm. 45 sec

(d) 7 mm. 15 sec

Ans. (c)

6. A train -110 m long passes a man, running at 6 kmph in the direction opposite to that of the train in 6 seconds. The speed of the train is—

(a) 54 km/hr

(b) 72 km/hr

(c) 60 km/hr

(d) 66 km/hr

Ans. (c)

7. A boat takes 4 hours for travelling downstream from point A to point B and coming back to point A upstream. If the velocity of the stream is 2 kmph and the speed of the boat in still water is 4 kmph, whit is the distance between A and B?

(a) 8 km

(b) 9 km

(c) 4 km

(d) 6 km

Ans. (d)

8. A man covered a-distance of 2000 km in 18 hours partly by bus at 72 kmph and partly by train at 160 kmph. The distance covered by bus is—.

(a) 860 km

(b) 640 km

(c) 1280 km

(d) 720 km

Ans. (d)

9. The difference between simple interest and compound. Interest on Rs. 1200 for one year at 10% per annum, reckoned half yearly is—

(a) Rs. 8.80

(b) Rs. 3

(c) Nil

(d) Rs. 13.20

Ans. (b)

10. When simplified, the product

(2 – 1/2) (2 – 3/5) (2- 5/7)…….(2 -997/999) is equal to

(a) 5/999

(b) 1001/999

(c) 1001 /3

(d) None of these

Ans. (c)

11. The 1eastperfect square number which is divisible by 3, 4, 5, 6,and 8 is—

(a) 900

(b) 1600

(c) 2500

(d) 3600

Ans. (d)

12. If cost of oil is increased by 25% then a house should decrease by what percent her consumption of oil so that it does not affect her expenditure in this commodity?

(a) By 20 %

(b) By 25 %

(c) By 16 %

(d) By 20 %

Ans. (d)

13. Ratio of Ram and Shyam’s income is 7:17 and ratio of Shyam and Sohan’s income is

7:17. If Ram’s income is Rs. 490 then what is the income of Sohan?

(a) 490

(b) 2890

(c) 2790

(d) 1190

Ans. (b)

14. A man has Rs. 480 in the denominations of one rupee note, five rupee notes and ten rupee notes. The numbers of notes are equal. What is the total number of notes?

(a) 60

(b) 90

(c) 75

(d) 45

Ans. (b)

15. In an organization, 40% of the employees are matriculate, 50% of the remaining are graduates and, remaining 180 are post- graduates. How many employees are graduates?

(a) 360

(b) 240

(c) 180

(d) 300

Ans. (d)

16. What must Be added to each term of the ratio 49:68 so that it become3:4?

(a) 3

(b) 5

(c) 8

(d) 9

Ans. (c)

17. A, B and C enter into a partnership with a capital in which A’s contribution is Rs. 10,000. If out of a total profit of Rs. 1000, A gets Rs. 500 and B gets Rs. 300, then C’s capital is —

(a) Rs. 4000

(b) Rs. 5000

(c) Rs. 6000

(d) Rs. 9000

Ans. (a)

18. The smallest whole number which is divisible by 3 and also by the next two greater prime numbers is—

(a) 15

(b) 21

(c) 60

(d) 105

Ans. (a)

19. Rs. 1980 are divided among A, B, C so that half of A’s part, one- third of B’s part and one-sixth of C’s part are equal. Then, B’s part is—

(a) Rs. 660

(b) Rs. 360

(c) Rs. 1080

(d) Rs. 540

Ans. (d)

20. A, B, C subscribe Rs. 47000 for a business. If A subscribes Rs. 7000 more than B and B Rs. 5000 more than C then out of a total profit of Rs. 9400, B receives—

(a) Rs. 1737.90

(b) Rs. 2000

(c) Rs. 3000

(d) Rs. 4400

Ans. (c)

21. Karnataka Express leaves Bangalore at 5 p.m. and reaches Dharmavaram at 9 p.m. Kurla Express leaves Dharmavaram at 7 p.m. and reaches Bangalore at 10.30 p.m. What time do the trains cross one another?

(a) 8.26 p.m.

(b) 8 p.m.

(c) 7.36 p.m.

(d) 7.56 p.m.

Ans. (a)

22. If the height of the cone is doubled then its volume is increased by—

(a) 100%

(b) 200%

(c) 300%

(d) 400%

Ans. (a)

23. The value of [log 3/5 +log 5/36 +log 12] is equa1 to —

(a) log 5

(b) log 3

(c) log 2

(d) log 0

Ans. (d)

24. Two years ago a man was 6 times as older as his son. In 18 years, he will be twice as

Older as his son. Their present ages are—

(a) 32 years, 7 years

(b) 34 years, 9 years

(c) 36 years, 11 years

(d) none of these

Ans. (a)

25. If (x—2) is a factor of x2+3qx— 2q then the value of q is—

(a) 2

(b) —2

(c) 1

(d) —1

Ans. (d)

26. A dishonest dealer sells his goods at the cost price and still earns a profit of 25% by under weighing. What weight does he use for a kg?

(a) 750 gms

(b) 800 gms

(c) 825 gms

(d) 850 gms

Ans. (b)

27. A Railway Refreshment Room of a station has provisions for 20 weeks for catering to 750 passenger’s daily average.. If at the end of 4 weeks daily average of passengers is increased by 450, how long will remaining provision last?

(a) 10 weeks

(b) 15 weeks

(c) 11 weeks

(d) 16 weeks

Ans. (a)

28. If a train runs at 40 kmph, it reaches its destination late by 11 minutes but if it runs at 50 kmph, it is late by 5 minutes only. The correct time for the train to complete its journey is—

(a) 13 min.

(b) 15 mm.

(c) 19 mm.

(d) 21 mm,

Ans. (d)

29. A merchant marks his goads at Rs. 300 and allows a discount of 25%. If he still gains 12.5% then the cost of article is—

(a) Rs. 220

(b) Rs. 240

(c) Rs. 200

(d) Rs. 260

Ans. (c)

30. If four examiners can examine a certain number of answer books in 8 days by working 5 hrs a day, for how many hours a day would 2 examiners have to work in order to examine twice the number of answer books in 28 days?

(a) 6. hours

(b) 7 ½ hours

(c) 8 hours

(d) 9 hours

Ans. (a)

31. Two men starting from the same place walk at the rate of 4 kmph and 4.5 kmph respectively What time will they take to be 8.5. km apart, if they walk in the same direction—

(a) 12 hrs

(b) 14 hrs; 15 mi

(c) 17 hrs.

(d) 12 hrs. 55 mm.

Ans. (c)

32. If 8 tan x = 15, then value, of (sin x — cos x) is—

(a) 8/17

(b) 17/7

(c) 1/17

(d) 7/17

Ans. (d)

33. A man sold goods at a profit of 20%. If he buys it for 20% less and’ sells it for Rs. 5 less, then he gets 25% profit. Find the cost price of the goods.

(a) Rs. 30

(b) Rs. 60

(c) Rs. 25

(d) Rs. 40

Ans. (c)

34. What is the H.C.F. of a2b2 c6 b3 c8a4 and a8b6c2?

(a) a4b4c4

(b) a2b2c2

(c) a2b3c2

(d) a2b3c3

Ans. (b)

35. In the mixture of 20 kg milk and water, 15% is water. If 5 liters water is added to it, then what will be percentage of milk in the mixture?

(a) 10 %

(b) 20 %

(c) 15 %

(d) 32 %

Ans. (d)

36. If income of x is more than 20% of y’s income, then income of y is what per cent lesser than x’s income?

(a) 25 %

(b) 20 %

(c) 16 2/3 %

(d) 33 1/3 %

Ans. (c)

37. A man sold two horses for Rs. 6000 each, in this transaction he gets 10% profit in first horse and 10% loss in second horse. What does he get in the whole transaction?

(a) No profit no loss

(b) 1 % profit

(c) 1 % loss

(d) 0.1 % loss

Ans. (c)

38. 22x = 256, then what, is the value of x?

(a) 4

(b) 3

(c) 2

(b) 3

Ans. (a)

39. If addition of roots is, 11 and multiplication of roots are 30, and then calculate the quadratic equation?

(a) x 2—11 x—30 = 0

(b) x 2—11 x + 30 = 0

(c) x 2—30 x + 11 = 0

(d) x 2 + 11 x + 30 = 0

Ans. (b)

40. Find the difference in compound interest and simple interest of Rs. 400 at the rate of 5% per annum for 2 years.

(a) Re. 1

(b) Rs. 2

(c) Rs. 3

(d) Rs. 4

Ans. (a)

41. Equation 2x2 — 5x + 30 = 0, find the root?

(a) Root is teal and dissimilar

(b) Not real root

(c) Root is real and equal

(d) None of these

Ans. (b)

42. If log 2 = 7, then the value of log 80—

(a) 18

(b) 16

(c) 22

(d) 14

Ans. (c)

43. Find the distance between the dots (1,2) and (3,5) —

(a) 6

(b) 13

(c) 24

(d) 13

Ans. (d)

44. In the given equation 5x + 3y -19 = 0, then find the value of slope—

(a) +5/3

(b) – 5/3

(c) -3/5

(d) – 5/4

Ans. (c)

45. Which of the following has the lowest value?

(a) 3/4

(b) 5/6

(c) 7/9

(d) 11/13

Ans. (a)

46. In what time at the rate of 5% per annum from simple interest any principal will be increased by 40 %?

(a) 5 years

(b) 6 years

(c) 4 years

(d) 8 years

Ans. (d)

47. A train running at the speed of 60 kmph crosses a pole in 15 seconds.

The length of the train is—

(a) 120 m

(b) 150 m

(c) 250 m

(d) 200 m

Ans. (c)

48. The diameter of a circle is 8 cm. A quarter part of the circle is folded as a cone The height of. cone is—

(a) 6cm

(b) 4 cm

(c) 2cm

(d) none of these

Ans. (b)

49. 55% of a sum of money is Rs. 1.1. The sum of money is:

(a) Rs. 20

(b) Rs. 2

(c) Rs. 11

(d) Rs. 110

Ans. (b)

50. 33 ½ % of A= l.5 of B= 1/8 of C. Then A: B: C: is:

(a) 24:2:9

(b) 2:9:24

(c) 9:2:24

(d) 9:24:2

Ans. (c)
Do you Like this story..?

Get Free Email Updates Daily!

Follow us!

0 Give Feedback-Comment:

Post a Comment


Write your name And Email id also.
if You dont have gmail id use anonyms option . And write your name and email id

Loading...
 
Top