Menu


General Awareness
1. What is the population of India ?
(A) 98 crores
(B) More than 2 billion
(C) More than 1 billion
(D) Less than 96 crores
(E) 96 crores

2. Thermostat is an instrument used to_________
(A) measure flow of current
(B) measure intensity of voltage

(C) regulate temperature
(D) regulate velocity of sound
(E) None of these

3. Wimbledon Trophy is associated with________
(A) Football (B) Cricket
(C) Hockey (D) Basketball
(E) Lawn Tennis
4. GNP stands for_________
(A) Gross National Product
(B) Group Net Product
(C) Grand Nuclear Process
(D) Group Networking Process
(E) None of these

5. ‘Acoustics’ is the science of the study of_________
(A) Light (B) Sound
(C) Electricity (D) Magnetism
(E) None of these
6. Noise pollution is measured in the unit called_____
(A) micron
(B) nautical miles
(C) ohms
(D) ampere
(E) decibel

7. ‘Heavy Water’ is used in which of the following types of indus-tries ?
(A) Sugar
(B) Nuclear Power
(C) Textile
(D) Coal
(E) None of these
8. Who amongst the following is the author of the book ‘Indomi-table Spirit’?
(A) Dr. A.P.J. Abdul Kalam
(B) Dr. Manmohan Singh
(C) Justice K. G. Balakrishna
(D) Mr. Natwar Singh
(E) None of

9. Which of the following is not the name of popular IT/Software Company ?
(A) Wipro (B) Mastek
(C) Toyota (D) IBM
(E) Infosys

10. ‘Yen’ is the currency of_________
(A) South Korea
(B) China
(C) Indonesia
(D) Malaysia
(E) None of these
11. Baichung Bhutia whose name was in news is a well known__________
(A) Music Director of Indian films
(B) English author of Indian origin
(C) Journalist
(D) Politician
(E) Sports Personality
12. ‘Richter Scale’ is used to measure which of the following ?
(A) Intensity of Tsunami Waves
(B) Intensity of Earthquake
(C) Density of salt in Sea water
(D) Flow of electric current
(E) None of these

13. Which of the following best explains ‘e-governance’?
(A) Improving the functioning of government
(B) Teaching government emp-loyees the basics of computing
(C) Delivery of public services through internet
(D) Framing of cyber-laws of chatting on internet
(E) Convergence of e-mail and video-conferencing

14. CAS is associated with which of the following ?
(A) Legal System Reforms
(B) Piped gas line
(C) Cable T.V.
(D) Mobile phone regulation
(E) None of these

15. Tata Steel recently acquired the Corus, a steel giant situated in_____
(A) South Africa
(B) Ukraine
(C) Australia
(D) Italy
(E) Britain

16. Which of the following is the abbreviated name of the Organi zation/Agency working in the field of Space Research ?
(A) ISBN
(B) ISRO
(C) INTELSET
(D) INTACH
(E) None of these
17. ‘Handshaking’ in Networking parlance means
(A) connecting computers to a hub
(B) distributed Networks
(C) having same operating system on different computers
(D) sending e-mail
(E) None of these

18. VAT stands for
(A) Value And Tax
(B) Value Added Tax
(C) Virtual Action Tasks
(D) Virtual Assessment Tech-nique
(E) None of these

19. Alzheimer’sdiseaseistheailment of which of the following organs /parts of the human body ?
(A) Kidney
(B) Heart
(C) Liver
(D) Stomach
(E) Brain
20. Global warming is a matter of concern amongst the nations these days. Which of the follo-wing countries is the largest emitter of greenhouse gases in the World ?
(A) U.S.A.
(B) China
(C) India
(D) Britain
(E) None of these
21. Which of the following books has been written by Bill Gates ?
(A) Microsoft Secrets
(B) The Road Ahead
(C) The Elephant Paradigm
(D) e-commerce
(E) None of these
22. Which of the following is the name of the social network service run by the Google on the internet ?
(A) Online Space
(B) Orkut
(C) Net-Space
(D) Wikipedia
(E) None of these
23. Which of the following states is a relatively new addition ?
(A) Goa
(B) Delhi
(C) Uttarakhand
(D) Himachal Pradesh
(E) Bihar

24. DOT stands for___________
(A) Disc Operating Therapy
(B) Department of Telephones
(C) Directorate of Technology
(D) Damage on Time
(E) None of these

25. Which of the following States/ parts of India is completely land locked having no contact with sea ?
(A) Karnataka
(B) Orissa
(C) Maharashtra
(D) North-East
(E) None of these
26. TRAI regulates the functioning of which of the following servi-ces ?
(A) Telecom (B) Trade
(C) Port (D) Transport
(E) None of these

27. At present for the ATMs in India, the most commonly used net-work communication mode is__________
(A) Very Small Aperture Termi-nal (VSAT)
(B) General Packet Radio Ser-vice (GPRS)
(C) Code Division Multiple Access (CDMA)
(D) Dial-in Connection
(E) None of these
28. Which of the following is not a foreign bank operating in India ?
(A) DBS Bank Ltd.
(B) Sonali Bank
(C) J. P. Morgan Chase Bank
(D) Shinhan Bank
(E) All are Foreign Banks
29. Who is the author of the book ‘Future Shock’ ?
(A) Alvin Toffler
(B) Tom Peters
(C) Napoleon Hill
(D) Kenneth Blanchard
(E) None of these
30. Apex fares are________
(A) more than the normal fare
(B) less than the normal fare
(C) offered only to corporate clients
(D) applicable to late night flights only
(E) applicable to international flights only
31. Who amongst the following is the Director of the film ‘Water’ which was in news ?
(A) Vidhu Vinod Chopra
(B) Mrinal Sen
(C) Gulzar
(D) Mahesh Bhatt
(E) None of these

32. The 10th plan period is upto_______
(A) 2007 (B) 2008
(C) 2009 (D) 2010
(E) None of these
33. OPEC is a group of countries which are_______
(A) exporting oil
(B) producting cotton
(C) rich and developed
(D) developing and poor
(E) nuclear powers
34. Intel Company mainly pro-duces______
(A) Hard disks
(B) VCDs
(C) Monitors
(D) Software
(E) None of these

34. Intel Company mainly pro-duces_____
(A) Hard disks
(B) VCDs
(C) Monitors
(D) Software
(E) None of these

35. Who amongst the following is the M.D./Chairman of one of the major Steel Companies ?
(A) Shri L. N. Mittal
(B) Shri K. K. Birla
(C) Shri Vijaypat Singhania
(D) Shri Mukesh Ambani
(E) Shri Anil Agarwal
36. Who is the President of Nass-com?
(A) Kiran Karnik
(B) Narayana Murthy
(C) Pramod Desai
(D) Devang Mehta
(E) None of these
37. Which of the following awards is not given for excellence in the field of literature ?
(A) Booker Prize
(B) Nobel Prize
(C) Pulitzer Price
(D) Arjun Award
(E) Bharatiya Gnanpith Award

38. ‘Singur’ which was in news is a place in_____________
(A) Orissa
(B) West Bengal
(C) Jharkhand
(D) Bihar
(E) Maharashtra
39. Who amongst the following is the author of the book series named as ‘Harry Potter’ ?
(A) J. K. Rowling
(B) Lindsay Lohan
(C) Julia Roberts
(D) Sandra Bullock
(E) None of these
40. Which of the following Satellites recentlydedicatedtonation helps Direct to Home Television Ser-vice in India ?
(A) Matsat
(B) Edusat
(C) Insat–4b
(D) Insat–IB
(E) None of these

41. Many a times we read some news items about the ‘West Bank’. ‘West Bank’ is situated at the western side of the river__________
(A) Mississippi
(B) Amazon
(C) Nile
(D) Jordan
(E) None of these
42. Which of the following pheno-menon is considered responsible for ‘Global Warming’ ?
(A) Greenhouse Gas Effect
(B) Fox Fire
(C) Dry Farming
(D) Radioactivity
(E) None of these
43. Which of the following instru-ments is not issued by a bank ?
(A) Demand Draft
(B) Pay Order
(C) Debit Card
(D) Credit Card
(E) National Saving Certificate
44. Name of Jyoti Randhawa is asso-ciated with which of thecfollo-wing games ?
(A) Golf
(B) Badminton
(C) Hockey
(D) Chess
(E) None of these
45. Which of the following Software Companies recently launched its education portal ‘Unlimited Potential’ in India ?
(A) Microsoft (B) Infosys
(C) Wipro (D) TCS
(E) None of these
46. Polly Umrigar who died was a well known___________
(A) Cricketer
(B) Tennis Player
(C) Golfer
(D) Chess Player
(E) Hockey Player
47. In India Census is done after a gap of every____________
(A) Five years
(B) Seven years
(C) Eight years
(D) Ten years
(E) Fifteen years
48. Prof. Muhammad Yunus the recipient of the Nobel Peace Prize 2006 is the exponent of which of the following concepts in the field of banking ?
(A) Core Banking
(B) Micro Credit
(C) Retail Banking
(D) Real Time Gross Settlement
(E) Internet Banking
49. Who amongst the following was India’s official candidate for the post of UNO’s Secretary Gene- ral ?
(A) Mr. Shyam Saran
(B) Dr. C. Rangarajan
(C) Mr. Shashi Tharoor
(D) Mr. Vijay Nambiar
(E) None of these
50. Mr. Gordon Brown has taken over as the Prime Minister of_______
(A) Italy
(B) Canada
(C) France
(D) South Africa
(E) Britain
Answers with Explanation:-
1. (C) 2. (C) 3. (E) 4. (A) 5. (B) 6. (E) 7. (B) 8. (A) 9. (C) 10. (E) 11. (E) 12. (B) 13. (C) 14. (C) 15. (E) 16. (B) 17. (A) 18. (B) 19. (E) 20. (B) 21. (B) 22. (B) 23. (C) 24. (E) 25. (D) 26. (A) 27. (A) 28. (E) 29. (A) . 30. (B) 31. (E) 32. (A) 33. (A) 34. (E) 35. (A) 36. (A) 37. (D) 38. (b) 39. (a) 40. (c) 41. (d) 42. (a) 43. (e) 44. (a) 45. (a) 46. (a) 47. (D) 48. (b) 49. (C) 50. (E)



Do you Like this story..?

Get Free Email Updates Daily!

Follow us!

0 Give Feedback-Comment:

Post a Comment


Write your name And Email id also.
if You dont have gmail id use anonyms option . And write your name and email id

Free Home Delivery - No shipping Charges- Buy Books Online

Loading...
 
Top